Polymerisatie

Deze pagina's behandelen de polymeerchemie, met name de polymerisatie-reacties, aan de hand van 3D structuren.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee mechanismen van polymerisatie:

Additiepolymerisatie

Additiepolymeren zijn opgebouwd uit onverzadigde (alkenen, alkynen) monomeren. We kunnen zeggen dat de dubbele binding 'open gaat' en reageert met de dubbele binding van een volgend molecuul. Een proces dat zich vele malen kan herhalen in een soort kettingreactie. Uit relatief simpele bouwstenen krijgen we zo zeer grote moleculen. Door uit te gaan van alkenen met verschillende substituenten (groepen aan de dubbele binding) worden materialen met een keur aan eigenschappen verkregen. Ook de reactie-omstandigheden beïnvloeden de aard van het product.

Condensatiepolymerisatie

Condensatiepolymeren ontstaan uit monomeren met aan beide uiteinden een functionele groep. ( bijv. -COOH, -NH2, -OH). Zuren of derivaten daarvan (zuur chlorides, anhydrides) reageren met amines tot amides (polyamides), en met alcoholen tot esters (polyesters). Twee alcoholen kunnen een ether vormen (polyether).
In vrijwel alle gevallen wordt een klein molecuul, als water of HCl, afgesplitst.

Beide reacties worden kort beschreven en gevisualiseerd. De voorbeelden worden gekozen uit de kunststof-chemie (polyethyleen, nylon) en uit de natuur (rubber, cellulose).

Inhoud:

  1. Additiepolymerisatie
    1. Polyethyleen e.d.
    2. Rubber
  2. Condensatiepolymerisatie
    1. Nylon
    2. Zetmeel en cellulose

Terug naar startpagina.

De WWW site met alles over polymeren is de Macrogalleria .